Τι πρέπει να γνωρίζω για τη δίδυμη κύηση;

 In pregnancy

Άρθρο μου στο frezyland.gr

Δίδυμη ονομάζεται η κύηση κατα την οποία συνυπάρχουν δύο έμβρυα στην ενδομήτρια κοιλότητα και αποτελούν το 1% όλων των κυήσεων (με φυσική σύλληψή). Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις δίδυμες κυήσεις. Αναμφισβήτητα, σε αυτό έχει συντελέσει και το γεγονός ότι πολλά παιδιά γεννιούνται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ενώ πολλά ζευγάρια επιθυμούν μια δίδυμη κύηση και ίσως αυτό αποτελεί όνειρο ζωής, θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια κύηση τέτοιου τύπου θεωρείται υψηλού κινδύνου και η παρακολούθηση διαφοροποιείται από εκείνη μίας μονής κύησης.

Πώς συμβαίνει η πολύδυμη εγκυμοσύνη;

Εάν απελευθερωθούν περισσότερα από ένα ωάρια κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μίας γυναίκας και κάθε ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα διαφορετικό σπερματοζωάριο, περισσότερα από ένα έμβρυα μπορεί να αναπτυχθούν και να εμφυτευτούν στη μήτρα. Αυτός ο τύπος εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα διζυγωτικά (μη όμοια) δίδυμα. Από την άλλη πλευρά,  όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο διασπάται, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πανομοιότυπων εμβρύων. Αυτός ο τύπος εγκυμοσύνης οδηγεί σε μονοζυγωτικά (όμοια) δίδυμα. Τα διζυγωτικά (μη όμοια) δίδυμα είναι πιο συνηθισμένα από τα όμοια δίδυμα.

Τι τύποι δίδυμων κυήσεων υπάρχουν;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν τα έμβρυα μοιράζονται τον πλακούντα και/ή αμνιακό σάκο. Αυτό συμβαίνει επειδή θα έχει αντίκτυπο στο είδος της φροντίδας κατά την  εγκυμοσύνη και τη γέννηση. Μπορούμε να έχουμε τους ακόλουθος τύπους δίδυμων κυήσεων:

  • Διχοριονικά διαμνιακά δίδυμα: κάθε μωρό έχει ξεχωριστό πλακούντα και αμνιακό σάκο.
  • Μονοχωριακά διαμνιακά δίδυμα: τα μωρά μοιράζονται έναν πλακούντα αλλά έχουν ξεχωριστούς αμνιακούς σάκους.
  • Μονοχωριακά μονοαμνιακά δίδυμα:τα μωρά μοιράζονται έναν πλακούντα και έναν αμνιακό σάκο

Εάν τα μωρά μοιράζονται έναν πλακούντα, συνήθως σημαίνει ότι είναι όμοια. Εάν δεν μοιράζονται έναν πλακούντα, μπορεί να είναι όμοια ή όχι. Τα  μονοχωριακά δίδυμα εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες δίδυμης εγκυμοσύνης;

Η χρήση φαρμάκων γονιμότητας για την πρόκληση ωορρηξίας προκαλεί συχνά την απελευθέρωση περισσότερων από ένα ωαρίων από τις ωοθήκες και μπορεί να οδηγήσει σε δίδυμα, τρίδυμα κτλπ.

Επίσης, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλή εγκυμοσύνη εάν περισσότερα από ένα έμβρυα μεταφερθούν στη μήτρα (κατά τη διαδικασία της εμβρυομεταφορά).

Τέλος, η κληρονομικότητα και η ηλικία συμβάλλουν στην εμφάνιση δίδυμων κυήσεων. Γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών είναι πιο πιθανό να απελευθερώσουν δύο ή περισσότερα ωάρια κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου από νεότερες γυναίκες. Έτσι, οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο πιθανό από τις νεότερες να έχουν δίδυμα.

Γιατί μας ανησυχεί η δίδυμη εγκυμοσύνη;

Ενώ η εντύπωση της εγκυμοσύνης με δίδυμα είναι συναρπαστική και ίσως αποτελεί όνειρο πολλών γυναικών, πρέπει να τονίσουμε  ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος επιπλοκών και η παρακολούθηση τους είναι πιο εντατική σε σχέση με τις μονήρεις (ένα μωρό) κυήσεις. Οι πιο συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

Α) Πρόωρος τοκετός

Πάνω από το 60 τοις εκατό των διδύμων είναι πρόωρα (γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες).Τα πρόωρα μωρά γεννιούνται πριν από την πλήρη ωρίμανση του σώματος και των οργάνων τους. Αυτά τα μωρά είναι συχνά μικρά, με χαμηλό βάρος γέννησης (λιγότερο από 2.500 γραμμάρια) και μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για αναπνοή, φαγητό και καταπολέμηση κάποιας μόλυνσης. Τα πολύ πρόωρα μωρά, εκείνα που γεννήθηκαν πριν από τις 28 εβδομάδες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Πολλά από τα όργανά τους μπορεί να μην είναι έτοιμα για ζωή έξω από τη μήτρα της μητέρας. και θα χρειαστούν φροντίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Β) Υπέρταση κύησης

Οι γυναίκες με πολλαπλά έμβρυα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη. Αυτή η κατάσταση συχνά αναπτύσσεται νωρίτερα και είναι πιο σοβαρή από την εγκυμοσύνη με ένα έμβρυο. Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα αποκόλλησης του πλακούντα (πρώιμη αποκόλληση του πλακούντα).

Γ) Αναιμία

Η αναιμία είναι περισσότερο από δύο φορές συχνότερη σε δίδυμες κυήσεις.

Δ) Γενετικές ανωμαλίες

Τα δίδυμα έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο συγγενών (παρόν κατά τη γέννηση) ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένων ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα (όπως η σπονδυλική στήλη), γαστρεντερικών και καρδιακών ανωμαλιών.

Ε) Σύνδρομο μετάγγισης διδύμων

Το σύνδρομο μετάγγισης διδύμων (TTTS) είναι μια κατάσταση του πλακούντα, που αναπτύσσεται μόνο με πανομοιότυπα δίδυμα που μοιράζονται έναν πλακούντα. Τα αιμοφόρα αγγεία συνδέονται μέσα στον πλακούντα και εκτρέπουν το αίμα από το ένα έμβρυο στο άλλο. Εμφανίζεται σε περίπου 15% διδύμων με κοινό πλακούντα.

Στο TTTS, το αίμα μετατοπίζεται από το ένα έμβρυο στο άλλο μέσω συνδέσεων αιμοφόρων αγγείων. Με την πάροδο του χρόνου, το έμβρυο που λαμβάνει πάρα πολύ αίμα, μπορεί να υπερφορτώσει το καρδιαγγειακό του σύστημα και να προκληθεί  ανάπτυξη μεγάλης ποσότητας αμνιακού υγρού. Το μικρότερο έμβρυο (δότης) δεν λαμβάνει αρκετό αίμα και έχει χαμηλές ποσότητες αμνιακού υγρού.

ΣΤ) Τοκετός με καισαρική

Οι μη φυσιολογικές θέσεις των εμβρύων που συχνά παρατηρούνται στις δίδυμες κυήσεις, αυξάνουν τις πιθανότητες τοκετού με καισαρική τομή.

Ζ) Αιμορραγία μετά τον τοκετό

Η μεγάλη περιοχή του πλακούντα και η υπερβολικά διασταλμένη μήτρα θέτουν μια μητέρα σε κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό

 

Συμπερασματικά, η δίδυμη κύηση  είναι μια εγκυμοσύνη η οποία πρέπει να παρακολουθείται πιο συστηματικά σε σχέση με τις άλλες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιπλοκών. Σε περιπτώσεις (όπως πχ η εξωσωματική γονιμοποίηση) όπου μπορούμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο, καλό είναι να γίνεται (πχ με την μεταφορά ενός μόνο εμβρύου)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Βιβλιογραφία

  • Norwitz et al. Maternal physiology and complications of multiple pregnancy. Semin Perinatol. 2005 Oct;29(5):338-48
  • Dodd et al. Evidence-based care of women with a multiple pregnancy. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2005 Feb;19(1):131-53
  • Ozturk et al. Avoiding multiple pregnancies in ART: evaluation and implementation of new strategies. Hum Reprod. 2001 Jul;16(7):1319-21
  • Bamberg et al. Update on twin-to-twin transfusion syndrome. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2019 Jul;58:55-65
Recent Posts

Start typing and press Enter to search