Μεταφορά ενός ή περισσότερων εμβρύων;

Μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που διατυπώνουν οι ασθενείς μας είναι πόσα έμβρυα πρέπει να μεταφέρουν κατά τη διαδικασία της IVF.

Πολλές γυναίκες επιθυμούν να μεταφέρουν περισσότερα από ένα έμβρυο με την ελπίδα να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται λογικό ότι η μεταφορά περισσότερων εμβρύων θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας, αυτό δεν ισχύει πάντα.

Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μεταφορά δύο εμβρύων ταυτόχρονα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας κατά μόλις 15% περίπου σε σχέση με τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου. Παράλληλα, υπάρχει μια πιθανότητα δίδυμης κύησης κατά 20%.

Η πολύδυμη κύηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης. Για γυναίκες άνω των 35 ετών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης.

Καταλυτικοί παράγοντες για τον αριθμό των εμβρύων προς μεταφορά περιλαμβάνουν την ηλικία της γυναίκας, την ιστορία υπογονιμότητας, και την ποιότητα των εμβρύων. Η ηλικία επηρεάζει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας, καθώς η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται με την ηλικία. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα υπογονιμότητας, ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο, και οι προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες επίσης παίζουν ρόλο στην επιλογή περισσότερων εμβρύων.

Ο Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος χρωμοσωμικών ανωμαλιών για Aνευπλοειδίες (PGT-A), παρέχει τη δυνατότητα γενετικής διάγνωσης σε έμβρυα που προκύπτουν από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας επιτρέπει να επιλέξουμε μόνο τα έμβρυα με τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων για να εμφυτευτούν και κατ’ επέκταση να οδηγήσουν στην γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Συνολικά, η επιλογή του αριθμού των εμβρύων προς μεταφορά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με στόχο την υγιή γέννηση ενός παιδιού. Από μια στατιστική άποψη, η μεταφορά ενός εμβρύου είναι συχνά η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη υγιούς εγκυμοσύνης, ακόμη και αν χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος.

Οι μελέτες και η εξέταση κάθε ασθενούς ξεχωριστά είναι σημαντικές για να ληφθεί η βέλτιστη απόφαση.

👨‍⚕️Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής για θέματα γονιμότητας και τεκνοποίησης, Prof. Dr. Παναγιώτη Δρακόπουλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείστε το ραντεβού σας στο 6978 908482

Search

+