Μεταφορά ενός ή περισσότερων εμβρύων;

Μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που διατυπώνουν οι ασθενείς μας είναι πόσα έμβρυα πρέπει να μεταφέρουν κατά τη διαδικασία της IVF.

Πολλές γυναίκες επιθυμούν να μεταφέρουν περισσότερα από ένα έμβρυο με την ελπίδα να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται λογικό ότι η μεταφορά περισσότερων εμβρύων θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας, αυτό δεν ισχύει πάντα.

Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μεταφορά δύο εμβρύων ταυτόχρονα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας κατά μόλις 15% περίπου σε σχέση με τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου. Παράλληλα, υπάρχει μια πιθανότητα δίδυμης κύησης κατά 20%.

Η πολύδυμη κύηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης. Για γυναίκες άνω των 35 ετών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης.

Καταλυτικοί παράγοντες για τον αριθμό των εμβρύων προς μεταφορά περιλαμβάνουν την ηλικία της γυναίκας, την ιστορία υπογονιμότητας, και την ποιότητα των εμβρύων. Η ηλικία επηρεάζει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας, καθώς η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται με την ηλικία. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα υπογονιμότητας, ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο, και οι προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες επίσης παίζουν ρόλο στην επιλογή περισσότερων εμβρύων.

Ο Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος χρωμοσωμικών ανωμαλιών για Aνευπλοειδίες (PGT-A), παρέχει τη δυνατότητα γενετικής διάγνωσης σε έμβρυα που προκύπτουν από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας επιτρέπει να επιλέξουμε μόνο τα έμβρυα με τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων για να εμφυτευτούν και κατ’ επέκταση να οδηγήσουν στην γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Συνολικά, η επιλογή του αριθμού των εμβρύων προς μεταφορά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με στόχο την υγιή γέννηση ενός παιδιού. Από μια στατιστική άποψη, η μεταφορά ενός εμβρύου είναι συχνά η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη υγιούς εγκυμοσύνης, ακόμη και αν χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος.

Οι μελέτες και η εξέταση κάθε ασθενούς ξεχωριστά είναι σημαντικές για να ληφθεί η βέλτιστη απόφαση.

👨‍⚕️Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής για θέματα γονιμότητας και τεκνοποίησης, Prof. Dr. Παναγιώτη Δρακόπουλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης όταν ο άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια;

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 15-17 % των ζευγαριών παγκοσμίως, με έως και το 50% των περιπτώσεων να αποδίδεται σε ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ακριβής αιτιολογία της υπογονιμότητας στον άνδρα  παραμένει ασαφής.

Περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη δίδυμη κύηση;

Άρθρο μου στο frezyland.gr

Δίδυμη ονομάζεται η κύηση κατα την οποία συνυπάρχουν δύο έμβρυα στην ενδομήτρια κοιλότητα και αποτελούν το 1% όλων των κυήσεων (με φυσική σύλληψή). Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις δίδυμες κυήσεις. Αναμφισβήτητα, σε αυτό έχει συντελέσει και το γεγονός ότι πολλά παιδιά γεννιούνται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ενώ πολλά ζευγάρια επιθυμούν μια δίδυμη κύηση και ίσως αυτό αποτελεί όνειρο ζωής, θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια κύηση τέτοιου τύπου θεωρείται υψηλού κινδύνου και η παρακολούθηση διαφοροποιείται από εκείνη μίας μονής κύησης.

Περισσότερα

Τι προσέχουμε στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Άρθρο μου στο frezyland.gr

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το γυναικείο σώμα περνά από πολλές αλλαγές. Το μωρό μεγαλώνει πολύ γρήγορα, παρ’ όλο που η γυναίκα δεν μπορεί να το αισθανθεί ακόμα. Ωστόσο, οι πρώτες εβδομάδες είναι μια μοναδική στιγμή προκειμένου να ακολουθήσουμε έναν τρόπο ζωής  κατάλληλο για τον εαυτό μας και το έμβρυο.

Περισσότερα

Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης | Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

30 Αυγ 2022 IVF

Όσο επιτυχημένη και αν είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, η διαδικασία κάποιες φορές αποτυγχάνει να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, η αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να συμβεί αρκετές φορές και, να είναι εξαιρετικά επώδυνη για τα ζευγάρια που επιθυμούν πολύ ένα παιδί.

Όταν υπάρχουν πολλαπλές αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι συνήθως δύσκολο για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Γεννιούνται ερώτημα όπως αν θα τα καταφέρω να αποκτήσω ένα μωρό; ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από τις πολλαπλές αποτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Περισσότερα

Ο ρόλος της ΑΜΗ στην γυναικεία αναπαραγωγή

Πριν μιλήσουμε για το τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) και ποιος ο ρόλος της στη γυναικεία αναπαραγωγή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα βασικά της γυναικείας γονιμότητας.

Ήδη από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης στην μήτρα της μητέρας της σε κάθε γυναίκα δημιουργούνται πλήθος μικρά ωοθυλάκια που θα δώσουν τα ωάρια στη γόνιμη ζωή της. Έτσι κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων (περίπου 1-2 εκατομμύρια κατά τη γέννηση), ο οποίος μειώνεται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ώστε στην εφηβεία ο αριθμός των ωοθυλακίων που υπάρχουν στις ωοθήκες, δεν ξεπερνά τις 400.000.

Περισσότερα

Μπορώ να μείνω έγκυος μετά τα 40;

15 Ιούν 2022 IVF

Στη σύγχρονη κοινωνία, η σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα είναι αρκετά συχνή καθώς, για διάφορους λόγους, πολλές γυναίκες περιμένουν μέχρι τα 35-40 έτη για να ξεκινήσουν το οικογενειακό πλάνο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η γονιμότητα μειώνεται λόγω της φυσιολογικής μείωσης του αριθμού των ωαρίων που παραμένουν στις ωοθήκες όσο και της ποιότητας αυτών με την πάροδο του χρόνου.

Περισσότερα

Μπορεί η διατροφή να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση  στις γυναίκες που προκαλεί  ορμονικές διαταραχές. Ένα από τα κοινά συμπτώματα της νόσου είναι η ακανόνιστη περίοδος ή η παντελής έλλειψη εμμήνου ρύσεως. Το ΣΠΩ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια γυναικολόγου-ειδικού αναπαραγωγής και με την εφαρμογή υγιεινών συνηθειών. Οι επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το ΣΠΩ και τα συμπτώματα που σχετίζονται.

Περισσότερα
1 2 3

Search

+