Γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης

⥁ Διαχείριση & καλύτερα πρωτόκολλα


Το ποσοστό επίπτωσης των φτωχών απαντητριών (PORs) στη διέγερση στους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνεται σήμερα από 7 έως 24%. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο σε ασθενείς ηλικίας 38 ετών και άνω. Οι κύριες αιτίες είναι η «γήρανση» των ωοθηκών και το χαμηλό αποθεματικό των ωοθηκών.

Τα καλά νέα είναι ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να λειτουργήσει και για αυτούς τους ασθενείς εάν η αιτία βρεθεί και αντιμετωπιστεί με την καταλληλότερη θεραπεία.

Περιεχόμενα

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Ορισμός της φτωχής αποκρίτριας των ωοθηκών

Η φτωχή ωοθηκική ανταπόκριση (POR) είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για γυναίκες που είναι ανταποκρίνονται «φτωχά» σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Για να θεωρήσουμε ότι ένας ασθενής είναι φτωχή αποκρίτρια, θα εξετάσουμε τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Αριθμός ωοθυλακίων στην ωοθήκη
  • 7 ή λιγότερα θυλάκια παρατηρούνται μέσω υπερηχητικού υπερήχου στις ωοθήκες.
  • Αριθμός ανακτηθέντων ωαρίων
  • Εάν έχουν ανακτηθεί μόνο 3
  • Επίπεδα οιστραδιόλης (E2)
  • Ένα μέγιστο επίπεδο E2 <500 pg / ml μετά από έναν κύκλο διέγερσης των ωοθηκών.

Διάγνωση

Ο όρος φτωχή απαντήτρια (poor responder) χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον 2 κύκλους διέγερσης εξωσωματικής γονιμοποίησης που έχουν ως αποτέλεσμα 3 ή λιγότερα θυλάκια σε καθένα.

Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται συνεχή συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης (κάτι το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε), δεδομένου ότι οι πιθανότητες ακύρωσης του κύκλου τους είναι υψηλότερες για αυτούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από το να ξεκινήσουν πάλι ένα νέο κύκλο διέγερσης με ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η ηλικία των ωοθηκών δεν ταιριάζει πάντα με τη βιολογική ηλικία.

Προγνωστικά κριτήρια

Υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του κατά πόσον μια γυναίκα με χαμηλή ανταπόκριση πριν ξεκινήσει προκειμένου να προσαρμόσει το πρωτόκολλο διέγερσης στις ειδικές ανάγκες του ασθενούς.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που δείχνουν χαμηλή απόκριση των ωοθηκών.

Τα πιο σημαντικά είναι:

  • Ηλικία
  • Λιγότερα από 7 αρχέγονα θυλάκια παρατηρούνται σε υπερήχους
  • Αντιολισθητική ορμόνη (AMH) κάτω από 1.2 ng / ml
  • Βασικά επίπεδα FSH άνω των 10 mIU / ml
  • Διάγνωση POR σε προηγούμενους κύκλους

Αιτίες φτωχής απόκρισης των ωοθηκών

Τα ακόλουθα είναι τα πιο συνηθισμένα αίτια φτωχής απόκρισης των ωοθηκών:

  • Ηλικία: Είναι αντιστρόφως ανάλογο με το αποθεματικό των ωοθηκών. Όσο μεγαλύτερη η γυναίκα, τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει λόγω μειωμένης ποσότητας/ ποιότητας ωαρίων.
  • Μειωμένο μέγεθος των ωοθηκών μετά από χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία ενδομητρίωσης

Αρνητικές επιπτώσεις

Ο απώτερος στόχος κάθε κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι να προκαλέσει την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων έτσι ώστε να μπορεί να ανακτηθεί ένας μεγάλος αριθμός και τουλάχιστον ένα από αυτά είναι σε θέση να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο έμβρυο.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η φτωχή ανταπόκριση έχει αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένας ανεπαρκής αριθμός ωαρίων που διατίθενται για γονιμοποίηση μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και αυξάνει την πιθανότητα ακύρωσης της εμβρυομεταφοράς.

Επιπλέον, η POR συχνά οδηγεί σε ωάρια κακής ποιότητας.

Διαχείριση & πρωτόκολλα

Οι γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν διάφορες επιλογές για να επιτύχουν.

Όπως:

  • Προετοιμασία με ανδρογόνα
  • Μετατροπή ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης σε IUI
  • Πρωτόκολλο εξάπλωσης IVF
  • Συσσώρευση & υαλοποίηση ωαρίων
  • Δωρεά ωαρίων

Προετοιμασία με ανδρογόνα

Μετά από φτωχή ανταπόκριση κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι πιθανό για τον ασθενή να ξεκινήσει μια προετοιμασία με ανδρογόνα προκειμένου να προκαλέσει την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων.

Μπορεί να γίνει με τη χρήση διαδερμικής τεστοστερόνης ή θεραπείας αντικατάστασης DHEA (από του στόματος δεϋδροεπιανδροστερόνη).

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους σε περιπτώσεις POR δεν έχει αποδειχθεί ακόμη.

Μετατροπή ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης σε IUI

Εάν παρατηρήθηκε ανάπτυξη ενός ή δύο ωοθυλακίων μέσω υπερήχων, ενδέχεται να εξετάσουμε τη δυνατότητα μετατροπής ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI).

IVF flare protocol

Σε περιπτώσεις φτωχής ανταπόκρισης στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μια ειδική θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας για αυτούς τους ασθενείς. Ο στόχος είναι, όπως πάντα, να αναπτυχθούν πολλά ωάρια.

Μια επιλογή που χρησιμοποιείται ευρέως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το λεγόμενο πρωτόκολλο flare, επίσης γνωστό ως microflare, microdose flare, n ή short protocol.

Σε αυτόν τον τύπο διέγερσης των ωοθηκών, ο αγωνιστής GnRH ξεκινά την ημέρα 2 του ίδιου εμμηνορροϊκού κύκλου στον οποίο πραγματοποιείται η ανάκτηση των ωαρίων (πριν δηλαδή ξεκινήσει η χορήγηση γοναδοτροπινών) .

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επωφεληθούμε από την αρχική έκκριση της FSH και της απελευθέρωσης LH από την υπόφυση του ασθενούς, η οποία συνήθως εμφανίζεται στις τρεις πρώτες ημέρες της χορήγησης αγωνιστή.

Συγκέντρωση & υαλοποίηση εμβρύων

Με σκοπό τη μεγιστοποίηση του αριθμού των εμβρύων, μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετοί κύκλοι συσσώρευσης εμβρύων.

Η συσσώρευση εμβρύων σημαίνει ότι τα έμβρυα που ανακτώνται με κάθε κύκλο καταψύχονται. Στη συνέχεια, αποψύχονται και μεταφέρονται.

Η διαδικασία υαλοποίησης είναι η εξαιρετικά γρήγορη κρυοσυντήρηση των ωαρίων, εμβρύων και σπερματοζωαρίων, η οποία εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων πάγου

Δωρεά ωαρίων

Όταν έχουν ακυρωθεί πολλαπλοί κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω φτωχής απόκρισης των ωοθηκών, η καλύτερη επιλογή για τον ασθενή είναι η δωρεά ωαρίων. Οι δότριες είναι νέες, υγιείς γυναίκες που δωρίζουν τα ωάρια τους σε άλλη γυναίκα (τον παραλήπτη). Τα ωάρια της δότριας γονιμοποιούνται χρησιμοποιώντας το σπέρμα του συζύγου στο εργαστήριο.

Όταν ο ασθενής έχει προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία, η δωρεά ωαρίων είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποιότητα των ωαρίων  μειώνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Έτσι, για αυτόν τον λόγο, για μια γυναίκα ηλικίας 43-44 ετών και άνω, η μόνη επιλογή για να γίνει μητέρα μπορεί να είναι η χρήση των ωαρίων από νεαρή δότρια.

Κόστος θεραπείας για γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση (PORs)

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει σε περιπτώσεις φτωχής ανταπόκρισης των ωοθηκών σχετίζεται με την οικονομική επίπτωση πολλών κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή της σωστής επιλογής θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά προσιτή.

Κόστος θεραπείας για γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση (PORs)

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει σε περιπτώσεις φτωχής ανταπόκρισης των ωοθηκών σχετίζεται με την οικονομική επίπτωση πολλών κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή της σωστής επιλογής θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά προσιτή.

Συχνές ερωτήσεις

  • Είναι ο φυσικός κύκλος μια καλή επιλογή για τις φτωχές απαντήτριες;

    Σε γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση, υπάρχουν ιατρικά στοιχεία για παρόμοια ποσοστά ζωντανών γεννήσεων που χρησιμοποιούν διέγερση ωοθηκών υψηλής δόσης έναντι φυσικού κύκλου. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση δεν παράγουν πολλά ωάρια και η υψηλή διέγερση δεν μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Υπάρχουν επίσης και αναφορές ότι ίσως και η ποιότητα των ωαρίων είναι καλύτερη σε φυσικό κύκλο.

  • Τι γίνεται αν ο αριθμός των ωαρίων που παράγω είναι ανεπαρκής για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

    Προκειμένου να μπορέσουν να γονιμοποιήσουν περισσότερα από ένα ωάρια στον ίδιο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι ωοθήκες των γυναικών διεγείρονται χρησιμοποιώντας φάρμακα γονιμότητας. Συχνά, λόγω ενός ποικίλου συνόλου αιτιών, η ωοθηκική αντίδραση ορισμένων ασθενών είναι ανεπαρκής και ο αριθμός των ωαρίων που συλλέγονται είναι πολύ χαμηλός (κάτω από 3). Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να στραφούμε στις ακόλουθες στρατηγικές:

    • να ακυρώσετε τον κύκλο πριν από την ανάκτηση των ωαρίων και να ξεκινήσετε έναν νέο κύκλο διέγερσης με διαφορετικό πρωτόκολλο διέγερσης.
    • να παγώσετε τα ωάρια χρησιμοποιώντας την τεχνική της υαλοποίησης ώστε να συλλέξετε μεγαλύτερο αριθμό ωαρίων σε επόμενους κύκλους.
    • να παγώσετε τα έμβρυα χρησιμοποιώντας την τεχνική της υαλοποίησης εμβρύων ώστε να συλλέξετε μεγαλύτερο αριθμό εμβρύων αθροιστικά.
  • Μπορούν οι φτωχές απαντήτριες να χρησιμοποιούν συμπληρώματα για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

    Πολλά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις φτωχής απόκρισης των ωοθηκών για να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης αυτών των ασθενών, όπως DHEA, τεστοστερόνη, CoQ10, ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (hGH) κ.λπ. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν, ενώ σε άλλες όχι. Και πάλι, εξαρτάται από την ανταπόκριση κάθε γυναίκας και την αιτία πίσω από το POR σε κάθε περίπτωση.

  • Ορμόνη ανάπτυξης για φτωχές απαντήτριες στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ναι ή όχι;

    Ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση της αυξητικής ορμόνης (GH) μπορεί να αυξήσει τα κλινικά ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορεί να προστεθεί τον μήνα πριν από τη διέγερση με γοναδοτροπίνες ή κατά τη διάρκεια της φάσης διέγερσης, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των ωοθυλακίων.

    Η προσθήκη GH εξαρτάται από κάθε ασθενή και εφαρμόζεται συχνά σε περιπτώσεις γυναικών που έχουν παρουσιάσει προηγούμενη αποτυχία εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω φτωχής απόκρισης των ωοθηκών παρά τις μέγιστες δόσεις γοναδοτροπινών.

  • Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο εξωσωματικής γονιμοποίησης για φτωχές απαντήτριες;

    Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σε μια προσπάθεια να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ωστόσο, δεν έχουν παρατηρηθεί διαφορές στα ποσοστά εγκυμοσύνης μεταξύ διαφορετικών θεραπειών ωοθηκικής διέγερσης. Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση κάθε γυναίκας είναι διαφορετική, έτσι και  οι ανάγκες τους. Εξ ου και η σημασία της εξατομίκευσης κάθε πρωτοκόλλου προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Start typing and press Enter to search