Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης | Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

30 Αυγ 2022 IVF

Όσο επιτυχημένη και αν είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, η διαδικασία κάποιες φορές αποτυγχάνει να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, η αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να συμβεί αρκετές φορές και, να είναι εξαιρετικά επώδυνη για τα ζευγάρια που επιθυμούν πολύ ένα παιδί.

Όταν υπάρχουν πολλαπλές αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι συνήθως δύσκολο για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Γεννιούνται ερώτημα όπως αν θα τα καταφέρω να αποκτήσω ένα μωρό; ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από τις πολλαπλές αποτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Λόγοι αποτυχίας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΜΒΡΥΟΥ

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ότι τα έμβρυα απλώς σταματούν να αναπτύσσονται. Στην περίπτωση που τα έμβρυα αποτυγχάνουν να εμφυτευθούν μετά τη μεταφορά, συχνά οφείλεται σε ελάττωμα που δεν βρέθηκε στον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο.

ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ

Η ηλικία του ωαρίου επηρεάζει την ποιότητα του εμβρύου. Για γυναίκες άνω των 35 ετών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν περίπου το 10% του πληθυσμού και οι γυναίκες αποτελούν το 80% αυτών που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσες διαταραχές. Μερικές από τις πιο κοινές διαταραχές του ανοσοποιητικού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η νόσος του Addison, η κοιλιοκάκη, ο διαβήτης τύπου 1 και ο λύκος.

ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα έμβρυα είναι οι κύριοι παράγοντες αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως συμβαίνει και στη φυσική σύλληψη.

Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος ανιχνεύει χρωμοσωμικές ανωμαλίες πριν από την εμφύτευση των εμβρύων στη μήτρα.

Για όσους έχουν πολλαπλές αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης προτείνεται ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος.

Οι εξελίξεις στις τεχνικές μοριακής και κυτταρικής γενετικής δίνουν τη δυνατότητα στα ζευγάρια να αποκτήσουν υγιή παιδιά, χωρίς γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. To γενετικό υλικό που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και απαιτείται για τη φυσιολογική ανάπτυξη κάθε οργανισμού, βρίσκεται οργανωμένο σε δομές, τα χρωμοσώματα, στον πυρήνα των κυττάρων. Περίπου το 50% των αυτόματα αποβαλλόμενων εμβρύων έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Οι αριθμητικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες συνδέονται με την εκδήλωση γενετικών συνδρόμων στον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα, η τρισωμία του χρωμοσώματος 21 ή το Σύνδρομο Down. Ένας άλλος τύπος γενετικών ανωμαλιών είναι οι μονογονιδιακές ανωμαλίες, ο οποίες συνδέονται με νοσήματα όπως η κυστική ίνωση και η θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία.

 Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος του εμβρύου γίνεται με βιοψία του εμβρύου κατά την ανάπτυξή του: συνήθως την τρίτη ή την πέμπτη ημέρα (στάδιο βλαστοκύστης) της in vitro ανάπτυξής του.

PGT-A (Preimplantation Genetic Testing for Aneuploidies)

Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος για Ανευπλοειδίες (PGT-A) προτείνεται σε ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας που υποβάλλονται σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης και έχει στόχο την ανάλυση όλου του γονιδίωματος για αριθμητικές ανωμαλίες χρωμοσωμτων στα έμβρυα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφύτευσής τους στη μήτρα.

 Προτείνεται σε ζευγάρια:

  • με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών
  • με πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • όπου η γυναίκα είναι προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας

 

PGD (Preimplantation Genetic Diagnosis)

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος PGD (προεμφυτευτική γενετική διάγνωση) εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τους ειδικούς της υπογονιμότητας, σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση σε περίπτωση που οι γονείς πάσχουν ή είναι φορείς ενός νοσήματος. Η τεχνική αυτή ανιχνεύει γενετικά νοσήματα πριν το έμβρυο μεταφερθεί στη μητρική κοιλότητα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ωστόσο οι νέες τεχνικές δεν βάζουν τέλος στην πιθανότητα μελλοντικής επιτυχίας, ούτε αποδίδονται αποκλειστικά στη μητέρα.

Κλείστε το ραντεβού σας στο 6978 908482

Search

+