Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση (πάγωμα) ωαρίων είναι μια μέθοδος που άρχισε να εφαρμόζεται πρόσφατα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν:

  • Γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας
  • Γυναίκες με μειωμένη ωοθηκική λειτουργία ή ενδομητρίωση
  • Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ογκολογική θεραπεία και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος απώλειας της ικανότητας για γονιμοποίηση
  • Ζευγάρια που για ηθικούς ή θρησκευτικούς λόγους επιθυμούν να αποφύγουν την κατάψυξη εμβρύων

Η τεχνική της κρυοσυντήρησης που εφαρμόζεται είναι αυτή της γρήγορης κατάψυξης – υαλοποίησης (vitrification). Το ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά την απόψυξη ξεπερνά το 90%. Η κρυοσυντήρηση αγονιμοποίητων ωαρίων είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος που καλύπτει ανάγκες που προκύπτουν απο τον σύγχρονο τρόπο ζωής πολλών γυναικών και φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πότε πρέπει να γίνει η κατάψυξη;

Εδώ ισχύει το «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα». Συνήθως θέτουμε ως όριο τα 38 έτη, πάντα μετά από λεπτομερή εκτίμηση της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας με βάση το ιατρικό ιστορικό της (ορμονικό προφίλ, διάγνωση άλλων προβλημάτων υγείας κλπ.).

Αν μια γυναίκα καταψύξει ωάρια στα 35 της και αποφασίσει να μείνει έγκυος με αυτά στα 42, τότε η αναπαραγωγική της ηλικία είναι τα 35, όχι τα 42. Με λίγα λόγια, η μέθοδος «παγώνει το χρόνο». Το πιο συχνό λάθος των γυναικών όμως είναι ότι το αποφασίζουν όταν είναι ήδη αργά. Μια γυναίκα άνω των 40 δε θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια νεότερη.

 

📈 Ενδεικτικά, μια γυναίκα 40 ετών ίσως χρειαστεί να παγώσει πάνω από 20 ωάρια (και να χρειαστεί να υποβληθεί σε αρκετούς κύκλους ωοθηκικής διέγερσης για να πετύχει τον αριθμό αυτό) ενώ μία γυναίκα 35 ετών 8-10 ωάρια.

Κλείστε το ραντεβού σας στο 6978 908482