Εξωσωματική: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα

4 Μάι 2022 IVF, Medical

Ο αριθμός των βρεφών που έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια της εξωσωματικής σε όλο τον κόσμο υπερβαίνει πλέον τα 5 εκατομμύρια, ωστόσο ο φόβος για το πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα τα οποία λαμβάνουν οι γυναίκες στην εξωσωματική γονιμοποίηση παραμένει μέχρι και σήμερα.

«Οι διεθνείς μελέτες και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής (ESHRE) και της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) αποδεικνύουν ότι τα φάρμακα της IVF είναι απόλυτα ασφαλή τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο όσο και σε μακροπρόθεσμο.» λέει Ο Prof. Dr. Παναγιώτης Δρακόπουλος MD, PhD ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιούνται ορμόνες, κυρίως οι γοναδοτροπίνες. Ειδικότερα, οι ορμόνες αυτές προκαλούν τη διέγερση των ωοθηκών και την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων μέχρι τελικά τη λήψη αρκετών ωαρίων κατά την ωοληψία. Στόχος είναι να προκύψουν τα καλύτερα ποιοτικά έμβρυα τα οποία θα εμφυτευθούν στη μήτρα και θα οδηγήσουν σε μια επιτυχή κύηση.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα ετών, τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δε σχετίζονται με τον μεγάλο φόβο των γυναικών δηλαδή για την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου . Ειδικότερα, οι γυναίκες οι οποίες  λαμβάνουν φαρμακευτική διέγερση, δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών ή μαστού. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της εξωσωματικής γονιμοποίησης με γυναικολογικούς καρκίνους. Τα φάρμακα της IVF είναι απόλυτα ασφαλή.

Ωστόσο, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο, δηλαδή σε όσες έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό ορισμένων μορφών της νόσου.

Για αυτό το λόγο, πραγματοποιείται λήψη του ατομικού και του οικογενειακού ιστορικού με σκοπό να αναγνωριστούν όλοι οι παράγοντες για έναν δυνητικό κίνδυνο. Επίσης, το τεστ Παπανικολάου, η μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστού, και το υπερηχογράφημα των γεννητικών οργάνων είναι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις οι οποίες συνίσταται να διεξάγονται.

Σύμφωνα λοιπόν με την Ευρωπαϊκή (ESHRE) αλλά και την  Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) καθώς και πολλών επιστημονικών εταιρειών, τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν προκαλούν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Συνεπώς, υποστηρίζουμε και καθοδηγούμε  τα υπογόνιμα ζευγάρια μεασφαλή τεχνολογία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και στοχεύουμε σε μια επιτυχή κύηση με επιμονή και υπομονή.

Κλείστε το ραντεβού σας στο 6978 908482

Search

+