Γονιμότητα: πώς επηρεάζεται από την παχυσαρκία;

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους οδηγεί στην παχυσαρκία, η οποία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με μελέτες οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες δηλαδή οι γυναίκες με αυξημένο δείκτη σωματικής μάζας είναι πιο δύσκολο να μείνουν έγκυες αλλά και να έχουν μία ομαλή εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό.

Ειδικότερα, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να έχουν ολιγομηνόρροια δηλαδή, η περίοδος να έρχεται κάθε δύο/τρεις μήνες ή και παραπάνω, το οποίο δυσκολεύει την σύλληψη. Συνεπώς, σημαντικό ποσοστό παχύσαρκων γυναικών καταφεύγουν στην λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF)

Όμως ακόμα και σε περίπτωση IVF, οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν περισσότερες αποτυχίες, συγκριτικά με γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Ταυτόχρονα, η αλλοίωση του ορμονικού προφίλ που προκαλείται από την παχυσαρκία επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων καθώς επίσης και ο κίνδυνος αποβολής είναι μεγαλύτερος για τις παχύσαρκες γυναίκες, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα αναπαραγωγικά αποτελέσματα βελτιώνονται από την απώλεια βάρους και κατ’ επέκταση βελτιώνεται η γονιμότητα, καθώς επίσης ρυθμίζονται οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, αυξάνοντας την πιθανότητα φυσιολογικής ωορρηξίας και σύλληψης.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες η απώλεια βάρους από υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που πραγματοποιήθηκε από τη διατροφή και την αλλαγή τρόπου ζωής οδήγησε σε σημαντικά αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης και υγιών γεννήσεων.

Συμπερασματικά, τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας καθώς επίσης και να έχουν μειωμένα αποτελέσματα σε θεραπείες υπογονιμότητας. Συνεπώς, η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την γονιμότητα καθώς επίσης και με προβλήματα κατά στην εγκυμοσύνη (διαβήτης, υπέρταση κτλπ).

Κλείστε το ραντεβού σας στο 6978 908482

Search

+