Τι προκαλεί τη Γυναικεία υπογονιμότητα;

⥁ Ορισμός, Σημάδια & Θεραπεία 


Η γυναικεία υπογονιμότητα αναφέρεται σε μια γυναίκα που δεν είναι σε θέση να συλλάβει λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή ωαρίων, που καθιστούν τη γονιμοποίηση μη δυνατή. Με άλλα λόγια, η  εγκυμοσύνη δεν μπορεί να επιτευχθεί. Μπορεί να συμβεί λόγω πολλών αιτιών, όπου κάθε μία σχετίζεται με περισσότερο ή λιγότερο αισθητά συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες η γυναίκα δεν γνωρίζει ότι είναι υπογόνιμη μέχρι να υποβληθεί σε αξιολόγηση της γονιμότητας της.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γυναικείας υπογονιμότητας:

Πρωτογενής υπογονιμότητα

Αναφέρεται σε γυναίκα που δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος.

Δευτερογενής υπογονιμότητα

Όταν μια εγκυμοσύνη δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα ζευγάρι, ακόμη κι αν έχουν ήδη ένα ή περισσότερα παιδιά από κοινού τότε μιλάμε υπογονιμότητα, η οποία προηγουμένως δεν υπήρχε.

Περιεχόμενα

Τι μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα στις γυναίκες;

Προβλήματα με την παραγωγή ωαρίων

Μια κύρια αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας συνδέεται με την ωορρηξία . Είναι γνωστή ως υπογονιμότητα ενδοκρινικού παράγοντα επειδή ο εμμηνορροϊκός κύκλος  ρυθμίζεται από ένα σύνολο ορμονών όπως GnRH (εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών),  FSH  (θυλακιοτρόπος ορμόνη),  LH  (ωχρινοτρόπος ορμόνη), προγεστερόνη και οιστραδιόλη.

Ορμονικός έλεγχος της ωορρηξίας

Οι διακυμάνσεις των επιπέδων ορμονών μπορούν να οδηγήσουν σε:

  • Ωορρηξία ή απουσία ωορρηξίας (απελευθέρωση ωαρίων)
  • Ωορρηξία που πραγματοποιείται νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο
  • Αποτυχία παραγωγής ωαρίων

Σε φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, χωρίς ενδοκρινικές αλλοιώσεις, η ωορρηξία πραγματοποιείται στα μισά του εμμηνορροϊκού κύκλου (περίπου την ημέρα 14), λαμβάνοντας υπόψη ως ημέρα 1 την ημέρα κατά την οποία αρχίζει η εμμηνορροϊκή περίοδος.  Για το λόγο αυτό, οι πιο γόνιμες ημέρες είναι οι πλησιέστερες στην ωορρηξία, δηλαδή τη στιγμή που το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη, έτσι ώστε το σπέρμα να φτάσει και να το γονιμοποιήσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια ξαφνική αλλαγή στον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε γυναικεία υπογονιμότητα. Μια γυναίκα θεωρείται υπογόνιμη όταν το πρόβλημα παραμένει με την πάροδο του χρόνου.

Η απουσία ή η παρουσία μεταβολών στην ωορρηξία οδηγεί σε εμμηνορροϊκές ανωμαλίες ή ακόμη και σε αμηνόρροια  (απουσία εμμηνορροϊκών περιόδων). Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες οι εμμηνορροϊκές περίοδοι είναι προφανώς φυσιολογικές, παρόλο που υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με ορμόνες που εμποδίζουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος:

Ορισμένες αιτίες των ορμονικών ανισορροπιών που επηρεάζουν τη ρύθμιση των κύκλων των ωοθηκών από το ενδοκρινικό σύστημα είναι το άγχος, η παχυσαρκία, η ανορεξία, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, ορισμένα φάρμακα, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες..

Προβλήματα στις σάλπιγγες

Χρησιμοποιούμε τον όρο υπογονιμότητα στις σάλπιγγες όταν αναφερόμαστε σε αλλοιώσεις ή προβλήματα στις  σάλπιγγες, το μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος όπου λαμβάνει χώρα η γονιμοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει στις σάλπιγγες, έτσι ώστε ένα σπέρμα να φτάσει και να το γονιμοποιήσει. Μετά τη γονιμοποίηση, το έμβρυο που προκύπτει ταξιδεύει μέσω των σαλπίγγων προς τη μήτρα, όπου θα γίνει η  εμφύτευση.

Εάν και οι δύο σάλπιγγες είναι μπλοκαρισμένες, θεωρούμε ότι η γυναίκα πάσχει από υπογονιμότητα σαλπιγγικού παράγοντα.

Απόφραξη στις σάλπιγγες: είναι ακόμα εφικτή μια εγκυμοσύνη;

Ανωμαλίες που σχετίζονται με τη με τη βατότητα των σαλπίγγων μπορούν να προκληθούν από λοιμώξεις, ενδομητρίωση,  σαλπιγγίτιδα,δυσπλασίες σαλπίγγων,χειρουργική επέμβαση, κλπ.

Η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) είναι μια διαγνωστική εξέταση που μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε τη λειτουργικότητα των σαλπίγγων της μήτρας.

Υπογονιμότητα που οφείλεται στη μήτρα

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες πίσω από τη γυναικεία υπογονιμότητα λόγω των ανωμαλιών της μήτρας: αφενός, δυσπλασίες της μήτρας και, αφετέρου, συνθήκες που σχετίζονται με το ενδομήτριο.

Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό στρώμα της μήτρας όπου πραγματοποιείται η εμφύτευση και η προσκόλληση του εμβρύου.

Οι ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να είναι συγγενείς, δηλαδή από τη γέννηση ή να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή (πολύποδες, μυώματα).

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ενδομητρίωση είναι μια αιτία υπογονιμότητας. Είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τη φλεγμονή του ενδομήτριου ιστού, ο οποίος αναπτύσσεται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο επιβλαβές για τη γονιμότητα της γυναίκας.

Άλλες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, όπως:

Ανεξήγητη υπογονιμότητα

Παρά το γεγονός ότι όλα τα τεστ αξιολόγησης έχουν γίνει, καμία συγκεκριμένη διαταραχή που προκαλεί υπογονιμότητα δεν ανιχνεύεται.

Ψυχολογική δυσφορία

Πολλές μελέτες συνδέουν το ψυχολογικό στρες με υπογονιμότητα.

Συμπτώματα υπογονιμότητας στις γυναίκες

Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή, αντίθετα, ορισμένα σημάδια μπορούν να τη καταστήσουν αρκετά προφανή.

Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας  λόγω ενδοκρινικού παράγοντα, οι ορμονικές αλλοιώσεις συνήθως οδηγούν σε αμηνόρροια ή εμμηνορροϊκές ανωμαλίες, οι οποίες είναι ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιο είδος προβλήματος και είναι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να επισκεφθούν έναν ειδικό γονιμότητας.

Επίσης, μια απόφραξη στους σάλπιγγες ή η παρουσία μυωμάτων στην κοιλότητα της μήτρας μπορεί να προκαλέσει στη γυναίκα πόνο ή κάποιο είδος δυσφορίας. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής δεν έχει αισθητά συμπτώματα και, ως εκ τούτου, δεν γνωρίζει πλήρως ότι υπάρχει ένα ζήτημα γονιμότητας .

Θεραπεία Γυναικείας Υπογονιμότητας

Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος επιλογής, ωστόσο, εξαρτάται από την αιτία της υπογονιμότητας και τη σοβαρότητά της:

Φάρμακα γονιμότητας

Οι γυναίκες που είναι υπογονιμες λόγω τ διαταραχών ωορρηξίας θα μπορούσαν να καταφύγουν στα φάρμακα γονιμότητας για να ρυθμίσουν ή να υποκινούν την ωορρηξία και να γίνουν γόνιμες πάλι. Λειτουργούν όπως οι φυσικές ορμόνες FSH και LH, οι οποίες προκαλούν την ωορρηξία με φυσικό τρόπο. Ο κατάλογος των πιο κοινών φαρμάκων περιλαμβάνει:

Κιτρική κλομιφαίνη

Προκαλεί την υπόφυση να παράγει υψηλότερες ποσότητες FSH και LH, διεγείροντας έτσι την ανάπτυξη των ωοθυλακίων.

Μετφορμίνη

Χρησιμοποιείται όταν η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας, για παράδειγμα, στην περίπτωση γυναικών με PCOS  (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών). Μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες ωορρηξίας.

Γοναδοτροπίνες

Λειτουργούν διεγείροντας άμεσα την ωοθήκη, έτσι ώστε να παράγονται πολλαπλά ωάρια

Λετροζόλη

Ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς αρωματάσης. Είναι παρόμοιο με την κλομιφαίνη, δηλαδή χρησιμοποιείται για την πρόκληση ωορρηξίας.

Βρωμοκρυπτίνη

Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται όταν η περίσσεια προλακτίνης(υπερπρολακτιναιμία)είναι η αιτία της υπογονιμότητας.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Οι χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ινομυωμάτων, μη φυσιολογικού σχήματος μήτρας, συμφύσεων της πυέλου ή της μήτρας κ.λπ.

Επεμβάσεις σαλπίγγων

Μπορεί να διορθώσει προβλήματα όπως η απόφραξη των σαλπίγγων ή η υδροσάλπιγγα (σάλπιγγα που είναι γεμάτη με υγρό). Η αφαίρεση των συμφύσεων, η δημιουργία νέου ανοίγματος των σαλπίγγων, η διαστολή μιας σάλπιγγας, η αφαίρεση των σαλπίγγων (σαλπιγκεκτομή) ή το κλείδωμα των σαλπίγγων κοντά στη μήτρα είναι σαλπιγγικές επεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Θεραπείες υπογονιμότητας

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI και η εξωσωματική γονιμοποίηση  (IVF) είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  που χρησιμοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη γυναικεία υπογονιμότητα.

Ενώ το IUI είναι η μέθοδος που περιλαμβάνει το χαμηλότερο επίπεδο πολυπλοκότητας,  οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι χαμηλότερες και απαιτεί από τη γυναίκα να ανταποκριθεί σε μια σειρά προηγούμενων απαιτήσεων.

Από την άλλη, η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την ανάκτηση ώριμων ωαρίων από την ίδια την ασθενή ή μια δότρια ωαρίων, τη γονιμοποίηση τους στο εργαστήριο με το σπέρμα του συζύγου ή δότη και τη μεταφορά των εμβρύων που έχουν προκύψει στη μήτρα της γυναίκας.

Γυναικεία γονιμότητα ανά ηλικία

Σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στους άνδρες, οι γυναίκες δεν παράγουν νέα ωάρια: γεννιούνται με μια προκαθορισμένη  ποσότητα ωαρίων.

Γυναικείο αναπαραγωγικό γράφημα

Η αναπαραστατική ηλικία μιας γυναίκας ξεκινά από τα 16 και διαρκεί μέχρι περίπου την ηλικία των 30-35 ετών. Από εκείνη τη στιγμή και ιδιαίτερα από την ηλικία των 40 ετών, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, μέχρι την πλήρη εξάντληση του αποθέματος των ωοθηκών, και την είσοδο στην  εμμηνόπαυση.

Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες να καθυστερήσουν τη μητρότητα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να γίνουν μητέρες σε προχωρημένη ηλικία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις μέρες μας, η προχωρημένη μητρική ηλικία είναι η κύρια αιτία υπογονιμότητας.


Συχνές ερωτήσεις

Τι μπορεί να προκαλέσει η χοληστερόλη στη γυναικεία υπογονιμότητα;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει οτι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο γιαεγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια με υψηλά επίπεδα LDL στο αίμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν εγκυμοσύνη σε σύγκριση με ζευγάρια με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Μπορεί η άμβλωση να προκαλέσει υπογονιμότητα στο μέλλον;

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χειρουργική ή ιατρική άμβλωση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα στις γυναίκες. Εφ ‘όσον γίνεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, η άμβλωση δεν θα αλλάξει την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος πάλι στο μέλλον. Ωστόσο, η υποβολή σε πολλαπλές διαδικασίες μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη μήτρα (δημιουργία συμφύσεων).

Μπορώ να μείνω έγκυος χωρίς σάλπιγγες;

Ναι, μια γυναίκα χωρίς σάλπιγγες μπορεί να μείνει έγκυος με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Για την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ωάρια συλλέγονται απευθείας από την ωοθήκη και στη συνέχεια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο. Το έμβρυο που προκύπτει μεταφέρεται πίσω στη μήτρα , και έτσι η εγκυμοσύνη μπορεί να λάβει χώρα.

Μπορεί η ορμονική αντισύλληψη να προκαλέσει γυναικεία υπογονιμότητα;

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη  για πολύ  μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερο διάστημα για να ανακτήσουν φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους και επομένως τη γονιμότητά τους.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπογονιμότητας στην ηλικία των 40 ετών;

 Στα ζευγάρια όπου η γυναίκα είναι 40 ετών και άνω, είναι πιθανό ότι η αιτία της υπογονιμότητας οφείλεται σε προβλήματα των ωοθηκών που σχετίζονται με την προχωρημένη μητρική ηλικία. Επιπλέον, το αποθεματικό ωοθηκών βιώνει σημαντική μείωση από την ηλικία των 35 ετών και μετά.

Μπορούν τα χλαμύδια να προκαλέσουν υπογονιμότητα για πάντα;

 Εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας με πολλούς τρόπους. Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στην μήτρα, μπορεί να προκαλέσει πυελική φλεγμονώδη νόσο (PID) και δημιουργία συμφύσεων. Σε σοβαρές καταστάσεις, αυτός ο ουλώδης ιστός μπορεί να αποτρέψει την εμφύτευση ή να προκαλέσει μια έκτοπη εγκυμοσύνη.

Μπορεί ο HPV να προκαλέσει υπογονιμότητα στις γυναίκες;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων  (HPV) από μόνος του δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γονιμότητα. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με εξωσωματική γονιμοποίηση που εξετάστηκαν θετικοί στον hpv ήταν λιγότερο πιθανό να πετύχουν, αν και οι λόγοι πίσω από αυτό δεν είναι ακόμα ασαφείς.

Μπορεί μια υπογόνιμη γυναίκα να έχει περίοδο;

 Ναι, εξαρτάται από την αιτία της υπογονιμότητας. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις υπογονιμότητας από σαλπιγγικό παράγοντα, οι σάλπιγγες μπορεί να είναι μπλοκαρισμένες ή να απουσιάζουν, αλλά η γυναίκα εξακολουθεί να έχει ωορρηξία, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τεχνικές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι εφικτές. Από την άλλη, υπάρχει επίσης η αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, η γυναίκα να έχει τις κανονικές εμμηνορροϊκές περιόδους, αλλά δεν είναι σε θέση να μείνει έγκυος.

Περιεχόμενα

Κλείστε το ραντεβού σας στο 6978 908482