Τι Είναι Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);

3 Φεβ 2022 Uncategorized

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που εκδηλώνεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από την εφηβεία και μετά. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο ανέρχονται τουλάχιστον στα 116 εκατομμύρια. Το PCOS αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες κυρίως εξαιτίας της διαταραχής της ωορηξίας. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν διαταραχές του έμμηνου κύκλου. Για να θεωρήσουμε ότι μια γυναίκα πάσχει από το σύνδρομο θα πρέπει να συνυπάρχουν 2 από τα 3 κύρια συμπτώματα.

Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα είναι η χρόνια διαταραχή της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή ο κύκλος να έχει διάρκεια πάνω από 35 μέρες, να μην υπάρχει εμμηνοορυσία για αρκετούς μήνες χωρίς παρουσία κύησης ή να διαρκεί η περίοδος πάρα πολλές μέρες με ελάχιστη ή αρκετή απώλεια αίματος. Επίσης μπορεί να υπάρχει αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και κατ’ επέκταση να υπάρχει αυξημένη τριχοφυϊα  στο πρόσωπο και στο σώμα, λιπαρό δέρμα, ακμή ενηλίκων αλλά και σοβαρή εφηβική ακμή, αραίωση του τριχωτού της κεφαλής και η έντονη τριχόπτωση. Το τρίτο και τελευταίο από τα κύρια συμπτώματα είναι η πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών όπου οι ωοθήκες κατά τον γυναικολογικό υπέρηχο εμφανίζονται διογκωμένες και περιέχουν αυξημένο αριθμό ωοθηλακίων.

Μπορεί μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να μείνει έγκυος;

Όπως αναφέρθηκε το PCOS είναι μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας στη γυναίκα. Μία γυναίκα με αυτό το σύνδρομο δεν παράγει ώριμο ωοθυλάκιο κάθε μήνα, οπότε δεν είναι δυνατή και η σύλληψη. Ωστόσο η γυναίκα αυτή μπορεί να μείνει έγκυος  με ή χωρίς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτό εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης του συνδρόμου και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από τον γυναικολόγο.

Ο κίνδυνος για την υγεία.

Εκτός από την υπογονιμότητα που είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οι γυναίκες απευθύνονται στον γυναικολόγο τους για άμεση θεραπεία του συνδρόμου, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η υγεία. Η έντονη διαταραχή του κύκλου και συχνή απουσία της περιόδου, εμφανίζουν μακροχρόνια υπερπλασία του ενδομητρίου της μήτρας που υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί άτυπη υπερπλασία, πολύποδες ακόμα και καρκίνος του ενδομητρίου. Επίσης εμφανίζεται συχνά και αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη με σημαντικό αποτέλεσμα την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Κλείστε το ραντεβού σας στο 6978 908482

Search

+