Πολύποδες μήτρας

Οι ενδομητρικοί πολύποδες είναι μορφώματα που εξορμώνται από το εσωτερικό της μήτρας ( ενδομήτριο). Συνήθως είναι καλοήθεις ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια γεγονός που εξαρτάται από τη μορφολογία τους καθώς και την ηλικία της ασθενούς. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως και μερικά εκτοστά, ενώ κάποιες φορές μπορεί και να εξέρχονται από τον τράχηλο και να είναι ορατοί μέσα στον κόλπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συχνά οι πολύποδες δεν προκαλούν προβλήματα και βρίσκονται τυχαία κατά τον γυναικολογικό έλεγχο.
Οταν εμφανίζονται συμπτώματα, τα συνηθέστερα είναι:

  • Κολπική αιμόρροια μεταξύ των περιόδων
  • Μεγάλη ποσότητα αίματος στην περίοδο (Μηνορραγία)
  • Κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση
  • Υπογονιμότητα

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση των ενδομητρικών πολυπόδων γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών αμέσως μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως (6 η -10 η ημέρα του κύκλου).

Ποια είναι η θεραπεία;

Εφόσον οι πολύποδες είναι πολύ μικροί σε μέγεθος και δεν δημιουργούν προβλήματα, μία επιλογή είναι να παρακολουθούνται τακτικά από το γυναικολόγο με υπερηχογράφημα. Σε αντίθετη περίπτωση αφαιρούνται με υστεροσκόπηση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Μέσω του τραχήλου εισάγεται ένα πολύ λεπτό εργαλείο, το υστεροσκόπιο που στην άκρη του έχει κάμερα. Εισέρχεται στην ενδομητρική κοιλότητα και οι πολύποδες αφαιρούνται υπό άμεση όραση.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη και η ασθενής εξέρχεται μετά από λίγες ώρες. Επανέρχεται στην εργασία της την επόμηνη ημέρα, ενώ εάν επιθυμεί εγκυμοσύνη μπορεί να προσπαθήσει από τον επόμενο κύκλο.

Κλείστε το ραντεβού σας στο 6978 908482